Хатха Йога « Център Идея Вита

Танци

За деца и родители

Translate

Translate »
CzechCroatianEnglishEstonianFrenchGermanGreekHungarianItalianRomanianRussianSerbianSlovenianSpanishSwedishTurkish
CzechCroatianEnglishEstonianFrenchGermanGreekHungarianItalianRomanianRussianSerbianSlovenianSpanishSwedishTurkish

Хатха Йога

Индийският мъдрец Йоги Сватмарама представя системата Хатха йога през 15-ти век. 6 века по-късно, тази комплексна система, издържала теста на времето, е една от най-популярните източни практики.

Хатха йога включва асани, пранаяма (дихателни практики) и техники за релаксация. Подходяща е за хора на всякаква възраст и с различна физическа подготовка. Повлиява положително общото здравословно състояние на практикуващия – подобрява гъвкавостта на тялото, кръвообръщението, метаболизма,  концентрацията. Препоръчва се на хора, които страдат от артрит, атеросклероза, умора, диабет, астма. Още след първите дни на практика се чустваме подмладени, заредени с енергия и положителни емоции.

Ние сме търсещи същества, дарени със светлината на този свят, копнеещи да се себеизразяваме, да бъдем обичани, да даваме и да приемаме мъдрост, красота и знание. Разбира се, живеем в интересно, динамично време, в което обаче понякога скоростта и хаостът ни пречат да поспрем, да се огледаме, да се замислим, да осъзнаем себе си, света и нашата дълбока свързаност с всички елементи.

Как Хатха йога ни помага в този процес на успокояване на ума, на постигане на хармония със себе си и заобикалящия ни свят. В процеса на изпълнение на асани, дихателни практики и медитация, ние се учим да наблюдаваме тялото си, опознаваме го, осъзнаваме процесите в него, наблюдаваме реакцията ни към движението, към статичността, учим се да успокояваме ума, да се съсредоточаваме в настоящия момент, да се вглеждаме навътре, да търсим  баланса и хармонията в себе си и в света около нас.

Йога ни зарежда с много позитивна енергия. Сетивата ни се изострят – ние ставаме по-осъзнати и по-интуитивни за всичко случващо се около нас и в същото време по-спокойни, по-мъдри.

Йога не е панацея, йога е пътуване, в което ние постепенно променяме отношението  към нашето тяло, един по един изхвърляме вредните навици, като естествен процес на нашето осъзнаване, учим се, че процесът е дълъг и всяка стъпка в него е важна.

В практиката по Хатха йога изпълняваме асани различни по сложност и динамика, така че без насилие върху тялото и без болка, единствено чрез осъзнаване и усилие постигаме своите индивидуални успехи. Постепенно се учим, да не се състезаваме, сравняваме, обвиняваме и се опитаме да проникнем в същностното и да пренебрегваме повърхностното, да ценим живота и всичко случващо се. С дихателните практики се учим да дишаме пълноценно и дълбоко – което носи големи ползи за нашето здраве, успокоява ума ни. А с медитативните практики освобождаваме съзнанието си, проникваме в дълбините на нашата същност и черпим от извора на извечната мъдрост.
Хатха йога ни помага да се заредим енергийно, да постигнем хармония и равновесие, което е чудесна отправна точка за хората, които търсят личностно и духовно израстване, смисъл отвъд видимите неща.