A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Паневритмия за деца

ПАНЕВРИТМИЯ ЗА ДЕЦА НАД 10 ГОДИНИ

И

ГИМНАСТИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ ЗА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ

БОДРА ГИМНАСТИКА РАЗ, ДВА, ТРИ

ПОДВИЖИ СЕ И СЕ СПРИ

СМЕЛО ПАК ТРЪГНИ НАПРЕД

РАДВАЙ СЕ НА БОЖИЙ СВЯТ

Паневритмия, 26-то упражнение „На ранина“

„Ритмични движения при акомпанимент на музика може да извършат чудеса!…

Ако научим днешните деца да играят и пеят паневритмия ще „… се подготви едно съвсем ново поколение, здраво и издържливо физически, с възвишени чувства, с духовен подем, със силна воля, с инициатива, души решителни, смели и активни, с калена нервна система!“ за да се създаде „… една по-възвишена, по-благородна, по-хармонична култура – култура на радостта, на светлината!“.

Петър Дънов /Беинсá Дунó/

Из Словото, Думи за паневритмията

С Ирена, инструктор по паневритмия и нова гимнастика, ще научим заедно не само паневритмичните упражнения, но и специалните детски упражнения за малките юнаци (за деца до 10 години), 21 гимнастически упражнения, подходящи за всички деца от 10 години нагоре и за вече поотрасналите деца (за възрастните) и други гимнастически комплекси.

С всички тези упражнения се хармонизират силите на организма, влиза се в контакт с възвишения свят на великите души и човек става едно с живата природа, която вечно твори. Затова, който играе тези упражнения ще бъде здрав, бодър, жизнерадостен и работоспособен, ще стане като децата – с чиста и светла душа, с развити дарби и способности, готов на всяко добро дело, за да реализира по-хубав живот за себе си, за другите и заедно с другите.

„Макар и да не разбирам все още „как“ все повече разбирам, че тази утринна гимнастика – паневритмия е „висш космичен ритъм“ (буквален превод на думата „паневритмия“), който е преведен на езика на тялото, ума и сърцето на човека, защото няма как да не се усети, че по време на паневритмията в нас, в душите ни, се влива живот, сила, радост и красота. Именно от досега ни с Висшия разумен свят и съ-творчеството с положителните сили в природата, които градят в живота, паневритмията оказва мощното си благотворно въздействие върху човека, а „по неведомимте пътища Божии“ – и вън в света. Или най-общо казано паневритмията носи здраве, чрез нея могат да се трансформират всички отрицателни състояния, изобщо, който играе правилно и съзнателно една година паневритмия ще се подмлади и духом, и телом, а живота му неусетно ще стане по-лек и по-приятен. При това „Тия упражнения носят мир на земята!“

Затова паневритмията като мощно „оръжие“ на Любовта може да даде мощен тласък на „красивия велик процес, който става днес в колективната душа на човечеството – процес на пробуждане, просветление и освобождение“ за да дойде новия красив, по-добър живот, за който всички копнеем.

Като инструктор по паневритмия моята задача е да покажа правилно движенията, да представя принципите на упражненията, да се усвоят песните на паневритмията в „комплект“ с дълбокото дишане, но и да оставя всяка душа свободна, за да се разкриват пред нея истинно знанието и радоститие на тази „обширна наука и велико изкуство“ – Паневритмия.”

Ирена