Тай чи « Център Идея Вита

Танци

За деца и родители

Translate

Translate »
CzechCroatianEnglishEstonianFrenchGermanGreekHungarianItalianRomanianRussianSerbianSlovenianSpanishSwedishTurkish
CzechCroatianEnglishEstonianFrenchGermanGreekHungarianItalianRomanianRussianSerbianSlovenianSpanishSwedishTurkish

Тай чи

ТАЙ ЧИ ЧУАН е най – популярният от “вътрешните стилове” на китайското бойно изкуство – У Шу (wu shu). В продължение на столетия този стил е преподаван в тесен кръг. В наши дни ТАЙ ЧИ ЧУАН се е развил в няколко направления и се радва на огромна популярност сред практикуващите бойни изкуства.

Движенията на ТАЙ ЧИ ЧУАН нямат начало и край – те са хармонични, цялостни и завършени.Тази завършеност, окръгленост и спираловидност на движенията дава възможност на практикуващия да отразява всякакви атаки, без да влага излишна сила. Меките и релаксирани техники на ТАЙ ЧИ ЧУАН завоалират същественото действие или удара, при който се освобождава огромна сила, но само за части от секундата. Бавният начин на трениране в ТАЙ ЧИ ЧУАН води до появата на свръх бързина, което е характерно за вътрешните стилове като TAI CHI, BA GUA, XING I, DA CHEN. Това е свързано с култивирането на вътрешната енергия.

Според една от легендите, на един даоски монах – Zhan San Fen по време на сън му било предадено изкуството на ТАЙ ЧИ ЧУАН. Според друга – по време на медитация, Zhan San Fen забелязал бой между змия и орел, откъдето извлякъл принципите за ТАЙ ЧИ ЧУАН.

След време този стил се разпространява в селото CHEN JIA GOU. Така нареченият CHEN – стил TAI CHI се счита за най-старият. От него произлизат останалите, най-известни от които ЯН, У, СУН, Уу, Фу и др.

Упражненията в стил „Чен” се водят от Георги Маринов и Владимир Гудим, които имат над 25 годишна практика. Владимир е живял и тренирал 5 години в Китай, а Георги се е учил от майстори в Русия и е участвал в състезания. Занимания В МОМЕНТА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ.