ОТНОВО ЗА ИДЕЯ ВИТА… « Център Идея Вита

Танци

За деца и родители

ОТНОВО ЗА ИДЕЯ ВИТА…

Преди време, когато споделих с приятел идеите си за създаване на Идея Вита, за това какво си представям да бъде в мечтите си, той ми каза: „Всичко ще върви добре, докато и ако държиш идеите си чисти, над всичко… ” Това го помня и си го повтарям, особено когато търся да си обясня какво и защо не е както в мечтите… Често в такива моменти се сещам и за Левски, чиято мечта е била „чиста и свята България”. Дали е случайно, че съм родена на 19-ти февруари?…

И пак за Идея Вита… Идея Вита е обещание, подобно на това, когато някой е много тежко или „неизлечимо” болен, обръща се към Бог, например пред икона в църква и получи помощ или „чудо”, както хората казват, а после за благодарност и поради проглеждането и изцелението си вземе, че построи параклис или църква, или чешма, или каквото му позволяват материалните възможности, за да се ползва от хората, от всички. Е, Идея Вита е моята / нашата църква.

Идея Вита е нашият начин да направим живота си, страната си и света по- добри, такива, каквито ги виждаме и искаме в мечтите си.

Идея Вита е опит /в смисъл на експеримент/ дали сме и доколко сме готови да работим, да се учим, да общуваме, да танцуваме, да се храним /вкл. и да приготвяме храната си/ ЗАЕДНО…Принципът на ЕДИНЕНИЕ, като различно от принципът на разделянето.

Аз не съм „специалист” по нищо и следователно никого на нищо не мога да науча. От известно време осъзнавам, че единственото нещо, което „специализирам” е … ПРОМЯНА /способността да се променям/. Тук имам известен опит и го споделям, най- вече в Съботното взаимно училище. Ако някои от вас искат компания в това и сте осъзнали, че промяната е най- важното за вас в момента, елате да го правим заедно.

Идея Вита е място, където можеш да дойдеш за вкусна извара, а да си тръгнеш и с книга; да дойдеш на Съботното взаимно училище, а да ти направят и Боуен терапия или да поиграеш дервишки танци. Или както си разхождаш кучето в градинката отпред, да влезеш и да се сдобиеш с рецепта за постен кекс или супа на 5- те елемента. При нас никой не си тръгва само с това, за което е дошъл. Винаги има и още нещо…, дори това да е само една подарена усмивка.

Ние сме взели решение за себе си да живеем, спазвайки Природните и обществените закони, зачитайки Добродетелите и се стараем доста в тази посока.

Затова, идвайте при нас спокойни – не бихме ви подвели, излъгали, обидили и пък нещо да ви вземем. По- скоро бихме ви дали…

Наблюдавам лицата на някои хора, които идват за първи път – едни такива сериозни, напрегнати, внимаващи, дори подозрителни… Много съм доволна, когато си тръгнат с усмивка. Това най-добре се вижда в събота от 10 до 12 ч. на Съботното взаимно училище. Някои от „новите” идват обикновено в последния момент, или закъсняват, сядат отделени с поне 1 стол и гледат „от страни”, като на представление. След 15-тина до 30-тина минути, прекрасната енергия така „ги моделира”, че те забравят, че са „наблюдатели” и се „впускат в екшъна”. Накрая пеем, прегръщаме се … и всичко е О.К. – лицата се отпускат, усмивките цъфват и хората разбират, че тук се дава, а не се взима.

В Идея Вита се учим да общуваме все повече със същността си – душа с душа, а не с личността си – инженер с философ, счетоводител с архитект и т.н.

Ние сме практици. За нас знанието е нищо, ако не е приложено на практика.

Опитваме се да увеличаваме доброто и знаем, че това е заразително – непременно ще заразим и други…, а то вече все повече се случва…