История за кокошките и яйцата « Център Идея Вита

Танци

За деца и родители

История за кокошките и яйцата

Един стопанин имал кокошки. Две от тях били приятелки  - направо като сестри. Общували си по.- често и по- близко – кълвели си заедно, споделяли си червейчета, заедно ходели да пият водица. Кокошките били млади и още не снасяли яйца. като другите кокошки, но стопанинът се грижел за тях, както за останалите. Нещо повече – те си мислели, че той дори ги обича повече и се радвали, хранели се добре, почиствали си перата и ставали все по- хубави. Едната била бяла, а другата – шарена. Радост за окото били тези красиви кокошки! Съседите се спирали да ги гледат през оградата.

Един ден бялата кокошка снесла първото си яйце и огласила двора с кудкудякане. Другата си казала: – Я, какво хубаво яйце! Браво на сестра ми! И аз сигурно ще имам такова.

Започнала да снася бялата кокошка през ден, през два, през три по едно яйце и кудкудякала. Други идвали да видят яйцата й, шарената и приятелка също се радвала. Дори я окуражавала: – Много са хубави яйцата ти. Ще ти помагам да ги  показваме на съседите, за да им се радват. Мога и да ги пазя, ако искаш, докато стопанинът ги продаде.

Не щеш ли, една сутрин шарената кокошка снесла десет яйца наведнъж. На всичко отгоре и всеки следващ ден снасяла по толкова. Това продължило десетина дни и тя снесла общо стотина яйца – от хубави по- хубави! Разбрала за това бялата кокошка и й казала: – Бре, каква изненада! Не съм очаквала това от тебе – ти да снасяш яйца! Много съм учудена! Шарената кокошка си помислила: – Е, как да не снасям! Нали и аз съм кокошка. Какво толкова чудно има?

Минавали дни, радвала се шарената кокошка на изобилие от красиви яйца. Опитала се да покудкудяка, за да й обърнат внимание, но напразно. Спирал се по някой от време на време, поглеждал и отминавал. Само толкова. Никой нищо не купувал. Дори не питал дали се продават. Размислила се шарената кокошка: – Защо така? Сестра ми като започна да снася, окряка света. Хората й обръщат внимание, стопанинът – също. Аз й помагах, радвах и се. Сега като снесох много повече и някои дори по- шарени яйца, всички се правят, че нищо особено не се е случило. Ще питам стопанина.

И отишла да пита.

- Прекрасни са яйцата ти – отговорил стопанинът – но защо ти е да крякаш като другите? Не само сестра ти, виж колко още други кокошки в курника крякат като снесат яйце. И какво от това? То е естествено – кокошките снасят яйца. Ти направи друго – опитай се от красивите яйца да измътиш пиленца, отглеждай ги, ти го можеш! Така хем ще те забележат, хем ползата ще е по- голяма. Затова и не продавам яйцата ти. Те не са за продан.

Разбрала шарената кокошка и спряла да кудкудяка. Снасяла си чудните яйца и ги мътела. От тях се излюпвали малки шарени пиленца, които тя хранела, обучавала и възпитавала, че когато станат големи и и започнат да снасят яйца, да не си губят силите в крякане, а в съзидание и творчество.

Хората започнали да идват при стопанина и да искат да си купят пиленца. Така станала известна шарената кокошка – не с яйцата, а с чудесните пиленца. Те се превръщали в съвсем различни „мъдри” кокошки, знаещи истината, че яйцата са не само за гледане, а и за мътене.

Ще попитате, какво станало с бялата кокошка? Ами, не е много ясно, защото един ден тя се обидила на шарената, че вече не иска да и слуша крякането, защото има други по- смислени занимания.

Поуки от историята:

„Много пара в свирката, малко тяга в локомотива.”

„Всяка коза за свой крак”

„Сръднята хляб не дава.”

„По плодовете ще ги познаете.”/В случая – по пиленцата/

„Всеки предполага, Господ разполага.”

Всяка прилика с действителни лица и герои е случайна.