ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА! « Център Идея Вита

Танци

За деца и родители

ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА!

Тази сутрин в столичен трамвай бях свидетел на разговор между две баби – приятелки, които бяха тръгнали към Александровска болница да записват за психиатър внучето на едната баба – момченце. Като чух историята, ми стана много тъжно. А тя е следната:

Дъщерята, майка на „проблемното” момченце заминала на гурбет в Испания /както мнооого наши сънародници/, заедно с детето. Там  на 6 г. го записали в испанско училище с английски. Научило без проблеми испански и английски. Обаче, за да не забрави българския, на следващата година го преместили в българско училище в Испания. Там пък системата била такава, че може да си отличник, но имаш и оценка по дисциплина или поведение. Та детето било много умно , но имало двойка по дисциплина, защото било много палаво и според правилника на училището сега трябва да повтаря класа /заради това, че има много енергия/. Майката била в ужас. Не можела да го преглътне. Веднага му сложили диагнозата хиперактивно и сега майката искала да го върне в България, да го лекуват при психиатър и после да го запишат да продължи образованието си у нас. Та двете баби отиваха да изпълнят мисията по уреждането на психиатър.

Вижте за какво безобразие става дума! Първо се разпореждаме с децата, като с куфари – влачим ги по чужбина, по гурбети или пък ги зарязваме на баби и дядовци в България, когато родителите са на печалба  в странство и приоритетът е да спечелим пари, та да си оправим живота. А какво се случва в детската душа изобщо не ни интересува. Дори не се замисляме за това. Детската психика е много ранима първите години и всяко преместване, липса на родител и др. подобни житейски неволи стресират децата по такъв начин, че реакциите често остават за дълги години напред, а понякога и за цял живот. Но не децата са проблемни. Те са си О.К. Ние, възрастните не сме О.К. – със стари и непригодни за днешното време модели, програми и мислене, с които травмирамме децата и после се чудим защо се случват тези или онези неща. И вместо ние да отидм на психолог, водим децата, че даже и на психиатър.Осъзнаваме ли какво им причиняваме? Кой ни дава правото да смятаме, че някой друг трябва да „ремонтира” нашите деца? А кой ги е „развалил? Бог ни ги изпраща съвсем в ред. Това  е сигурно. Къде е проблемът тогава? – В нашата неосъзнатост като родители и нашето невежество. Силни са тези думи, но са верни. Е, хайде, мили родители, НЕКА ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА! ТЕ НЕ СА САМО НАШИ. ТЕ ПРИНАДЛЕЖАТ НА БЪДЕЩИЯ СВЯТ И БЪДЕЩОТО ЧОВЕЧЕСТВО. НЕКА ДА НЕ ОСАКАТЯВАМЕ БОЖИЕТО ТВОРЕНИЕ!

Диана Митева

В ТАЗИ ВРЪЗКА ВИ КАНИМ НА 28.06.14 В ГРАДСКАТА БИБЛИОТЕКА И НА 05.07.14 В ЦЕНТЪР „ИДЕЯ ВИТА” НА СТАРТА НА „УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ”. ЕЛАТЕ ДА ПОГОВОРИМ ЗА ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА НИ С НАШИТЕ ДЕЦА. А КОЙТО ЖЕЛАЕ, МОЖЕ ДА СЕ ЗАПИШЕ ДА СЕ УЧИ В „УЧИЛИЩЕТО ЗА РОДИТЕЛИ”. ВОДЕЩА: ЛЮБОВ МИРОНОВА И ЕКИП ОТ СПЕЦИАЛИСТИ.