ЗА ДОВЕРИЕТО « Център Идея Вита

Танци

За деца и родители

ЗА ДОВЕРИЕТО

 

ДО ВЕРИЕТО означава ДО ВЯРАТА или всичко, което е необходимо да направиш, за да ти повярват. После е лесно. С Вяра се работи лесно. Има ли Вяра между хората, лека- полека идва всичко останало.

За да спечелиш Доверието на някого е добре да си искрен, истински, себе си, да си с добри намерения, да предлагаш само най- доброто, да правиш за него това, което би направил за себе си, да си честен и да казваш Истината /била тя и само твоята истина/, да си съпричастен и да откликваш на нуждите и потребностите на другите…

Всичко това означава да споделяш СЕБЕ СИ, а когато го правиш и с Любов, Доверието неизбежно идва, настанява се удобно и не си тръгва години, дори цял живот.

Доверие се гради бавно, все по- бавно в света и с хората, сред които „обикновено” пребиваваме. Доверие се гради ежедневно, „зрънце по зрънце”. Доверие се отглежда като цвете и като дете и колко е радостно, колко голямо е щастието, когато израстне, разцъфне и украси отношенията между нас.

„По плодовете ще ги познаете…”, сиреч – по Доверието.

Доверието, като всяка друга добродетел, в човешкия свят се гради върху някаква основа – предварителни аксиоми, вярвания и убеждения за себе си, другите и света.

Осемнадесет години градих Доверие в един свят със стотици, хиляди хора. Около 250-300 от тях ми повярваха и продължават да ми вярват вече над 20 години. Знам го, защото всеки месец получавам една „разпечатка” на това Доверие в „онази” реалност – моята реалност и света, в който пребивавах преди. Мисля си, че това е едно супер постижение – да спечелиш Доверието на стотици хора и то да е живо в продължение на толкова години. Дори ми става странно и необяснимо /за предишния свят де/, как след като излязох от техния живот, тези хора продължават да ми имат Доверие и да ме подкрепят? Някои от тях дори вече не са в България. От тях продължавам да получавам поздрави и пожелания от чужбина.

Тези хора, обаче си останаха засега в предишния ми свят. Никой от тях не пожела да премине границата и да полюбопитства какво друго правя вече аз и защо го правя. Това е заради основата, за която писах по- горе. Промяната на вярванията и убежденията не е лесна работа, от там и пребиваванията в различни реалности.

В Новия свят и Новата реалност, в които започнах да живея от няколко години и Слава Богу пребивавам все по- често, Доверието се гради много по- бързо – понякога дори само с две думи, само с един поглед, но колко е трудно да го запазиш!

Радвам се, че за повече от три години, светът и реалността, наречени „Идея Вита” печелят все повече Доверие. Не казвам хора, защото в тази реалност бройката не е толкова важна, важно е качеството, силата и трансформиращата мощ на Доверието.

Доверяват ни се за качеството на храната в кухнята и продуктите в магазина, за полезността и преживяванията на семинарите, лекциите, заниманията и останалите събития, за книгите от книжарницата и библиотеката /библиотеката пък сме поверили с Доверие на наши приятели/.

Благодаря на всички хора, които ни се доверяват!

Благодаря на всички, на които ние се доверяваме!

Благодаря и на тези, които не ни се доверяват и постоянно ни проверяват, защото така ни помагат да ставаме по- добри и да вярваме в Доброто.

Доверието в Доброто е висша форма на Доверие.

Аз се доверявам на доброто в мен, в теб, във всички хора.

 

Така съм и написала в стихотворението „Правила” от първата ми стихосбирка „Добро утро, Любов”:

 

…Вярвай само във Доброто

и пази се от лъжа,

не допускай колелото

да те завърти сега.

 

Ставай винаги с усмивка

и със песен на уста,

претвори мечтите с Вяра,

щото пътник си в света.

 

А когато се окажеш

Там – от Другата страна,

прошепни си мълчаливо:

„Да, една добра Игра!”

 

Диана Вита /Митева/