ЖИВИ ИДЕИ ЗА ПО- ДОБЪР ЖИВОТ « Център Идея Вита

Танци

За деца и родители

ЖИВИ ИДЕИ ЗА ПО- ДОБЪР ЖИВОТ

Logo_Erasmus_JPG

„ЖИВИ ИДЕИ ЗА ПО- ДОБЪР ЖИВОТ”

Доброволчески едногодишен проект на Фондация „Идея Вита”
по програма „Еразъм +”

Споделяне от Давид Льо Паж – Франция – участник в проекта

* * * Готвенето * * *

1

Аюрведичният стил на готвене беше сред редовните дейности в „Идея Вита”. Както е по традиция, олиото е заместено с друга мазнина, наречена Гхи, което представлява пречистено краве масло. Най-голямото предизвикателство за мен беше да науча последователността за влагане на продуктите в различните ястия, тъй като в Аюрведа има важни практики за запазване на витамините и подсилване на лечебните им свойства.

2

Друго интересно предизвикателство за мен беше приготвянето на десерт изцяло без брашно, без яйца и без захар. С прости съставки, като смлени ядки, фурми, пчелен мед, банани, сусамов тахан и кокосова мазнина, успяхме да приготвим разнообразен асортимент от сладки изделия за всеки вкус.

 

* * * Маркетинг и реклама * * *

Взехме участие в няколко маркетинг акции в различни сфери. Леа, доброволката от Германия, събра информация за лицево-масажната техника „Реджуванс”. Заедно подбрахме безплатен open-source софтуер за графична обработка, подобен на Photoshop и InDesign. За илюстрация, Леа и Адриана направиха снимки по време на масажната сесия, а после Леа сама създаде модерен дизайн за брошури.

3

Аз от своя страна имах за задача да подпомогна създаването на уебсайт за фондация „Идея Вита” и за целта избрах безплатната CMS платформа Guppy. Сам започнах разработката на дизайн, в стил уеб портал и преведох част от интерфейса.

 

* * * Работа с база данни * * *

„Дар Слово” е своеобразна мрежа за споделяне и даряване на книги със собствена онлайн платформа и каталог за тях. В Център „Идея Вита” се намира една от библиотечните бази за споделяне и ние участвахме в инициативата като каталогизирахме наличните книги в Центъра и въведохме липсващите в онлайн платформата заглавия със снимки правени от нас.

4

 

* * * Градинарство * * *

Имах късмета да участвам в пълния цикъл на сезоните за градинарство, от пролет до късна есен. Всичко от правене на разсади, преместване на порасналите от тях в лехите, допълнително разсаждане на многогодишни растения, подрязване на дръвчета, плевене, поливане и бране – програмата беше пълна през цялата година, до началото на зимата. В края на есента, имаше и акция по зазимяване, където почистихме градината от увехналите растения, прекопахме лехите и минахме с моторната фреза, за да раздробим едрите буци пръст, като така се даваше възможност градината да е готова за следващата година.

5

6

7

8

 

* * * Организиране на кръжоци по готварство * * *

В тези уъркшопи, записалите се участници научаваха същите неща, които и аз научих в практиката си в кухнята на „Идея Вита”. Моята задача беше да помагам в организацията на курсовете, да документирам събитието със заснети от мен снимки и да бъда личен готварски асистент на водещите Диана и Адриана.

9

10

 

* * * Благотворителна акция за спортен клуб „Тетевен Волей” * * *

По случай Великденските празници, фондация „Идея Вита” организира дарителска кампания за събирането на средства в подкрепа на детска спортна школа„Тетевен Волей”, който е сред основните клубове в този малък град. Заминахме за Тетевен няколко дни преди събитието, за да разлепим плакати и лично да поканим хората от града. На самото събитие, ние участвахме с Боуен процедури, масажи Реджуванс и малък щанд с продукти от магазина ни в София, като дарените суми и оборота от щанда бяха предоставени на спортния клуб, за да подкрепим тяхната дейност и да ги насърчим да продължават да развиват спорта.

11

12

* * * Фестивал „Здравей, здраве” в Пловдив * * *

Това е ежегоден фестивал, където хората могат да се запознаят с най-различни алтернативни здравословни практики и да споделят за нови начини на живот. Пълно е с изложби, уъркшопи, щандове с продукти и конференции на всякакви теми, свързани със здравето. Фондация „Идея Вита” участва с щанд и лекция в зала „Кехлибар”. В свободното си време там, успях да се насладя на жива демонстрация на карате в стил Окинава, пробвах интересни здравословни ястия, участвах в семинар за строене на къщи тип „землянки” и се упражнявах в ръчното изкуство „оригами”.

13

14

* * * Акция по залесяване в с. Горско Косово и Плана* * *

Акцията през април беше организирана от екоселище „РАДОСТ”, където хора от цялата страна бяха дошли като доброволци да помогнат за засаждането на около 700 горски дръвчета в местността край селото. Организаторите осигуриха храна и подслон за всички и дори след края на акцията, имаше време да участваме в традиционно оране на нива, със специална порода кон и старовремски плуг.

15

16

През ноември участвах в акция за „спасяване” на череши- махлебки и засаждането им в местност на село близо до София. Бяхме над 50 човека.

17

* * * Строителство „направи си сам” * * *

Един много интересен проект, в който аз участвах, беше построяването на така наречения „кокоши трактор” – това е дървена конструкция с пирамидална форма, предназначена да помещава няколко кокошки. Функцията на това съоръжение е да ограничава движението на птиците, които имат задачата да изяждат плевелите и ненужните растения на дадено място, а в последствие „тракторът” се премества на следващото място, като по този начин се предпазват ценните растения в градината и по природен начин се унищожават плевелите и същевременно се наторява почвата от кокошките.

18

19

 

* * * Стоеж на градински покрив * * *

Понякога в страната се случва да има киселинни дъждове, които унищожават реколтата. За да се избегне това, Любомир от „Идея Вита” изготви план за построяването на метално покривно съоръжение с найлоново покритие, което да предпази доматите от евентуален киселинен дъжд. Моето участие беше много важно за завършването на този проект.

20

21

* * * Апикултура * * *

В градината на фондацията имаше два пчелни кошера – „Вита” и „Медея”, които осигуряваха доброто опрашване на растенията наоколо. Аз имам директна заслуга за импрегнирането на новозакупените допълнителни корпуси за кошерите. В тази връзка научих и много интересни факти относно пчеларството и също така имах честта да наблюдавам добива на мед от питите наесен.

22

* * * Интеркултурни събития * * *

Координаторът на проекта Делян /от фондация „Аколада”/ ме покани да участвам в няколко интересни събития- срещи през годината с доброволци от Франция, Германия и България. Две от срещите се проведоха в град Смолян, насред красивите Родопи. Имахме удоволствието да споделим любопитни факти за всяка една от културите и да се запознаем с изкуствата и традициите им.

23

24

25

26

* * * Акция в с. Ново Село (Стара Загора) * * *

Тази акция беше с цел почистването и подготвянето на голяма недовършена триетажна къща, за бъдещ защитен дом за деца, лишени от родителска грижа. Работата беше разнообразна: плевене и косене на дворната част, почистване от боклуци и ненужни вещи, отделяне на металните и стъклени отпадъци и предаването им за скрап и стъкло, поправка на оградата около имота и други.

27

28

29

* * * Пътешествие до Рила * * *

Всяка година, екипът на „Идея Вита” се присъединява към международното ежегодно събиране на Общество „Бяло Братство” в региона на седемте рилски езера. Там човек може да се срещне с хора от цял свят, от всеки континент. Участвах в практиката „Паневритмия”, която представляваше уникална симфония от танц, гимнастика, жива музика и много добро настроение. Аз бях предварително подготвен за това, като участвах в уроците по Паневритмия в „Идея Вита” – София.

30

* * * Специални лечебни рецепти * * *

Всеки сезон носи със себе си уникални дарове, които могат да се приготвят като лечебни отвари, напитки и сладка. Например сиропът от бъз – от цветчетата може лесно да се приготви лечебна напитка, като за целта се накисват във вода, сипва се кафява тръстикова захар и се добавят резенчета лимон. Отнема няколко дни да се извлече сокът и да е готово за консумация. Друга интересна рецепта е медът от цветовете на глухарчета, който се вари и е с много лечебни свойства. Приготвихме и различни сладка от познати плодове и аз получих всичките рецепти и добих уменията да ги прилагам и за себе си.

31

32

* * * Акции по подаряване на растения в саксии * * *

Обменът на разсади е позната практика между градинарите. Така се зароди и идеята да се подаряват пресадени и новопоникнали стайни растения, които бяха отгледани в център „Идея Вита”. Поради липсата на свободно място в центъра и нашето общо желание да зарадваме посетителите, започнахме да подаряваме пресадените растения в саксии, като така им намираме и нов дом, който да красят.

33

34

* * * Среща – дискусия * * *

По случай „Европейската седмица на младежта”, организирахме лекция и дискусия на отворени врати за посетители. Темата на дискусията беше да се споделят ценни практики за лечение на различни заболявания и да разпространим нашия положителен опит със здравословното хранене. Срещата продължи повече от час и приключи с почерпка от здравословна витаминна напитка, приготвена от Адриана за гостите.

35

* * * Събитието на доброволци в Бета Хаус * * *

На това място бяха събрани десетки организации от цяла България с цели – всеки да се представи с дейността си и да обяви успехите в нея, както и да се подготви „Наръчник на доброволеца”. Като бонус, бяха насърчени запознанствата между всички присъстващи, имаше презентации чрез мултимедиен проектор и професионално озвучаване, концерт, можеше и да се обявяват бъдещи събития за всяка от организациите, с цел набавяне на доброволци. Там присъствахме със собствен щанд на нашата фондация и успяхме да представим нашите разнообразни дейности пред доста хора, дори и на чужденци.

36

* * * „Дар Лимец” * * *

Хората, които стоят зад „Дар Слово”, са създали и тази инициатива. Целта е да се запознаят колкото се може повече хора с традиционната зърнена култура лимец, като здравословна, с ниско съдържание на глутен, алтернатива на пшеницата. Всеки желаещ да получи лимец за засяване или лющено зърно за житен режим, можеше да се запише и да му се даде на добра воля. Аз участвах в акцията по приготвяне на пакетите лющен лимец за дарение, а след това научих как да приготвям ароматни свещи от пчелен восък.

37

* * * Конференция за пермакултурата и социокрацията * * *

Това беше двудневна конференция с водещ Ракеш Руутсман Рак, проведена в център „Идея Вита”. Лекторът е британски гражданин с индийски корени, който е член на Европейското Партньорство по Пермакултура. В основите на семинара залегнаха важните начини на мислене и решаването на проблема за създаване на самоподдържаща се екосистема при отглеждането на растения. Много важно е такава система да подпомага хората без да оказва негативно влияние върху околната среда. В този ред на мисли, вторият ден от семинара беше свързан с темата за социалния живот, като бяха обсъдени варианти за демократично съжителстване без ограниченията на строга йерархия и разделянето на социални класове. Всичко това даде много теми за размисъл, за нужните промени в сегашното ни общество.

38