A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Български народни танци

Българските народни танци са дял от нашето народно творчество, създавано в течение на векове. И както в чудно хубавите словесни форми, песните, носиите, обичаите, така и в хората и ръчениците са изразени темпераментът, прекрасните качества и стремежите на българина, любовта му към труда, свободата и красотата, мъдростта му, силата, издръжливостта, пъргавината и ловкостта му и тънкото му чувство за хумор. Народните хора отразяват живота, създават настроение и правят почивката или празника ни по-пълен и по-радостен и както е бил богат на събития и преживявания животът на българина, така разнообразни по движения и ритъм са и възникналите народни хора.

Казват, че танцовият фолклор на един народ е мярка за неговия духовен живот. А българския танцов фолклор е извънредно богат и разнообразен.

Това се дължи на многото фолклорни области в България, които се различават по колорита и темперамента на хората и игрите им. Това са ситните или широките игри в Северната част на България; тежките хора от Пирин; стегнатата и остра игра от Шоплука; грациозните ръченици и хора от Тракия; Родопските хора с мелодичните им песни и ритмични танци от Добруджа.

Когато изучава народните танци, човек влиза в досег с един дял от народното творчество, получава познания за него и изпитва чувство на уважение към народния гений, който е могъл да сътвори такива богати по ритъм, метрика и движения хора. Същевременно може да усъвършенства своите двигателни навици, координация на движенията, ловкостта, издръжливостта и силата си. Хубавата музика, изяществото и точността на движенията будят естетически чувства и добро настроение.