A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

ЕЛ ШАДАЙ – Вечният, Безграничният

В неделя – 08.09.13 –  на Богородичния празник се „запознах“ с Ел Шадай – местност, за която само бях чувала. След паневритмията на Симеоново нещо ме теглеше нагоре, към Ел Шадай. Не знаех как се ходи до там. Поинтересувах се и един познат ми обясни криво- ляво. Накрая го попитах – „Как ще разбера, че съм стигнала мястото, табела има ли?“. Отговорът беше – „Няма начин да не разбереш, че си на Ел Шадай.“ „Настроих си вътрешния GPS“ и тръгнах. Имаше много пътеки, но нещо ме теглеше все нагоре, по най- стръмното. Някаква сила ме тласкаше и краката ми сами вървяха, сякаш съм си обула бързоходки. Почти не спрях по пътя – нямах търпение да стигна. „Знаех“, че трябва да бъда там точно в 12 ч. Не разбирах защо. И наистина, в 12 ч бях щръкнала на една скала, горе – на Ел Шадай. Много ги обичам скалите! А навярно и те мене, защото веднага сътворих следното:

ЕЛ ШАДАЙ
/ Вечният, Безграничният/

Благодаря Ти, Господи,
че ме прие при себе си –
там, дето няма край!
Благодаря, Учителю,
че ми помогна
сама да се кача на Ел Шадай!
Разбрах, че не е нужно
да си Магелан, Колумб или Маклай,
за да успееш да откриеш Ел Шадай!
Достатъчно е да възлюбиш Бога,
Учителя да тачиш и тогава
навярно сам ще те повика Ел Шадай.

Диана, 08.09.13, Ел Шадай

Мястото наистина е магично, но това не може да се обясни с думи. Трябва да се усети, да се преживее.
Знам, че ще се се връщам и други пъти там!

Ето и беседата на Учителя, държана на това място:

Ел Шадай – Вечният, Безграничният

”Когато ходите на планинските върхове, пазете чистота. Това е най-простият израз, с който можете да покажете, че цените това, което Разумната Природа е създала. По този начин вие ще се свържете с Напредналите същества в Невидимия свят, които ще ви помагат. Всичко, каквото виждате около вас, е създадено от Разумното начало. Следователно обхождайте се добре с всичко това, което То е създало.

Ние сме дошли на планината по Божие благоволение и се ползваме от въздуха, от водата, от светлината заради Доброто в нас. Тогава дайте ход на Доброто в себе си, изявете го навън. А без това благоволение не бихме могли един ден да останем на планината. Работете върху себе си да придобиете правилна обхода. Да придобиете в себе си чувство да цените всичко, което ви е дадено. Ценете вашия ум, вашето сърце, вашата воля. Обхождайте се добре с ближните си, с всички растения и животни, с цялата Природа. Ценете всичко, което ви заобикаля. Придобиете ли това, вие ще бъдете човек на новото, човек на Любовта.

Има нещо в човека, което не умира и в този, и в онзи свят. Това, което не умира, това, което не се разлага, това, което не изчезва, то е човекът. То нито остарява, нито се подмладява. Когато говорим за човека, ние разбираме душата. Ако има нещо Божествено в човека, то е светлата душа, която мисли.

Едно от качествата на Любовта е добрата обхода /отношение/ към всички живи същества. Ако паякът няма добра обхода, това е извинително за него. Но не е извинително за човека, на когото е даден отличен ум и отлично сърце, да няма обхода, да не цени онова, което е вложено в душата на неговите ближни. Всеки трябва да се стреми да изработи в себе си правилна външна обхода и чувство да цени малките неща. Като развие това чувство в себе си, същевременно той развива и вътрешна обхода. Който няма правилна обхода, влиза в стълкновение с Волята Божия.

Какво нещо е Любовта? Силата, която се крие в ума, сърцето и душата! Тя е сладчината. Красотата – това е Любовта. Хармонията – това е Любовта. Силата – това е Любовта. Истинското богатство е слуга на Любовта. Всички неща в света са слуги на Любовта. Обаче Любовта е слуга само на Духа. Любовта е най-възрастната дъщеря на Бога. Тя е първата дъщеря, която урежда света. Тя е най-красивата, най-силната, най-разумната от всички останали дъщери.

Най-същественото е Любовта. Първото нещо, човек трябва да търси най-ценното в света. Другите неща идат от само себе си. Какво ще стане, ако липсва Слънцето? Ще стане тъмнина и такъв студ, че никой няма да издържи. Когато Слънцето иде, условията се подобряват. Законът е: когато Любовта влезе в човешката душа, тя подобрява всички неща.

Щастието е възможно само при Великата Любов. При Любовта Безграничният е, Който действа в теб. Ето защо Любовта е познаване на Безграничния. Единственият път, по който Безграничният се открива на човешкия ум, сърце, душа и сила – това е пътят на Любовта. Ако човек не люби, Безграничният ще остане непознат за него. Всички хора, които любят, са проводници на Безграничния. Човек, който има Любов, не се бои нито от смърт, нито от тъмнина, нито от болест, нито от сиромашия, нито от нищо.

Най-важното е Любовта към Безграничния /към Бога/!

Когато човек обича Безграничния, той ще се научи да обича и вечното множество в света.

Това, което човек трябва да внесе в себе си, то е Любовта към Безграничния.

В Любовта всеки човек е отражение на Божественото. Небето е съкровище, голямо богатство, до което се домогва само онзи, който има ключ за отварянето му. Ключът за Небето е Любовта.

Познаването на Любовта е Живот вечен.

Любовта е учение за слугуване. Всички хора са дошли на Земята, за да станат слуги. На какво трябва да се учи човек? Да служи. В това седи Истината. Това слугуване е предварителен изпит, за да те приемат в университета. Сега трябва да дойдем до онази Любов, която дава. Бъдещата култура е култура на даването. Същността на нещата е в непреривната връзка с Любовта на Безграничния.

Външният и вътрешният живот на човека е обусловен от Любовта. А пък Любовта – това е образът, с който познаваме Безграничния. Човек е човекът, който има образа на Любовта. Всичко зависи от Любовта, която човек има към Безграничния. Любовта създаде света. Тя създаде цялата Вселена. Първият подтик в човека трябва да бъде да възприеме Любовта. Щастието зависи от Любовта, която имаш. Всички онези, които живеят в Любовта, съставляват Божественото общество.

Равенство има само в Любовта. За да бъдат хората равни, трябва да се обичат. Едничката Реалност е Любовта.

Човек, който живее в Реалността, никога не отпада духом. Щом си отпаднал духом, трябва да знаеш, че си извън Реалността. Някой казва: “Ние търсим Любовта.” Няма какво да я търсим. Ти живееш в нея. Ще отвориш съзнанието си, за да влезе тя в теб. А Любовта иде сега на Земята. Любовта е Силата на Безграничния. Тя е силата на човешкото безсмъртие. Когато получите онова ново разбиране на Безграничния, този строй ще се стопи. Тогава ще почувстваш, че всички хора са близки с теб. Това е най-новото верую, което ще обедини човечеството в едно цяло.”

Източник: книгата „Учителя“
д-р Методи Константинов, Боян Боев, Борис Николов, Мария Тодорова
Издателство: Бяло Братство, София, 2005 г.

Comments are closed.