A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА!

Тази сутрин в столичен трамвай бях свидетел на разговор между две баби – приятелки, които бяха тръгнали към Александровска болница да записват за психиатър внучето на едната баба – момченце. Като чух историята, ми стана много тъжно. А тя е следната:

Дъщерята, майка на „проблемното” момченце заминала на гурбет в Испания /както мнооого наши сънародници/, заедно с детето. Там  на 6 г. го записали в испанско училище с английски. Научило без проблеми испански и английски. Обаче, за да не забрави българския, на следващата година го преместили в българско училище в Испания. Там пък системата била такава, че може да си отличник, но имаш и оценка по дисциплина или поведение. Та детето било много умно , но имало двойка по дисциплина, защото било много палаво и според правилника на училището сега трябва да повтаря класа /заради това, че има много енергия/. Майката била в ужас. Не можела да го преглътне. Веднага му сложили диагнозата хиперактивно и сега майката искала да го върне в България, да го лекуват при психиатър и после да го запишат да продължи образованието си у нас. Та двете баби отиваха да изпълнят мисията по уреждането на психиатър.

Вижте за какво безобразие става дума! Първо се разпореждаме с децата, като с куфари – влачим ги по чужбина, по гурбети или пък ги зарязваме на баби и дядовци в България, когато родителите са на печалба  в странство и приоритетът е да спечелим пари, та да си оправим живота. А какво се случва в детската душа изобщо не ни интересува. Дори не се замисляме за това. Детската психика е много ранима първите години и всяко преместване, липса на родител и др. подобни житейски неволи стресират децата по такъв начин, че реакциите често остават за дълги години напред, а понякога и за цял живот. Но не децата са проблемни. Те са си О.К. Ние, възрастните не сме О.К. – със стари и непригодни за днешното време модели, програми и мислене, с които травмирамме децата и после се чудим защо се случват тези или онези неща. И вместо ние да отидм на психолог, водим децата, че даже и на психиатър.Осъзнаваме ли какво им причиняваме? Кой ни дава правото да смятаме, че някой друг трябва да „ремонтира” нашите деца? А кой ги е „развалил? Бог ни ги изпраща съвсем в ред. Това  е сигурно. Къде е проблемът тогава? – В нашата неосъзнатост като родители и нашето невежество. Силни са тези думи, но са верни. Е, хайде, мили родители, НЕКА ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА! ТЕ НЕ СА САМО НАШИ. ТЕ ПРИНАДЛЕЖАТ НА БЪДЕЩИЯ СВЯТ И БЪДЕЩОТО ЧОВЕЧЕСТВО. НЕКА ДА НЕ ОСАКАТЯВАМЕ БОЖИЕТО ТВОРЕНИЕ!

Диана Митева

В ТАЗИ ВРЪЗКА ВИ КАНИМ НА 28.06.14 В ГРАДСКАТА БИБЛИОТЕКА И НА 05.07.14 В ЦЕНТЪР „ИДЕЯ ВИТА” НА СТАРТА НА „УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ”. ЕЛАТЕ ДА ПОГОВОРИМ ЗА ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА НИ С НАШИТЕ ДЕЦА. А КОЙТО ЖЕЛАЕ, МОЖЕ ДА СЕ ЗАПИШЕ ДА СЕ УЧИ В „УЧИЛИЩЕТО ЗА РОДИТЕЛИ”. ВОДЕЩА: ЛЮБОВ МИРОНОВА И ЕКИП ОТ СПЕЦИАЛИСТИ.

Comments are closed.