A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

ЖИВИ ИДЕИ ЗА ПО- ДОБЪР ЖИВОТ

Logo_Erasmus_JPG

„ЖИВИ ИДЕИ ЗА ПО- ДОБЪР ЖИВОТ”

Доброволчески едногодишен проект на Фондация „Идея Вита”
по програма „Еразъм +”

Споделяне от Давид Льо Паж – Франция – участник в проекта

* * * Готвенето * * *

1

Аюрведичният стил на готвене беше сред редовните дейности в „Идея Вита”. Както е по традиция, олиото е заместено с друга мазнина, наречена Гхи, което представлява пречистено краве масло. Най-голямото предизвикателство за мен беше да науча последователността за влагане на продуктите в различните ястия, тъй като в Аюрведа има важни практики за запазване на витамините и подсилване на лечебните им свойства.

2

Друго интересно предизвикателство за мен беше приготвянето на десерт изцяло без брашно, без яйца и без захар. С прости съставки, като смлени ядки, фурми, пчелен мед, банани, сусамов тахан и кокосова мазнина, успяхме да приготвим разнообразен асортимент от сладки изделия за всеки вкус.

 

* * * Маркетинг и реклама * * *

Взехме участие в няколко маркетинг акции в различни сфери. Леа, доброволката от Германия, събра информация за лицево-масажната техника „Реджуванс”. Заедно подбрахме безплатен open-source софтуер за графична обработка, подобен на Photoshop и InDesign. За илюстрация, Леа и Адриана направиха снимки по време на масажната сесия, а после Леа сама създаде модерен дизайн за брошури.

3

Аз от своя страна имах за задача да подпомогна създаването на уебсайт за фондация „Идея Вита” и за целта избрах безплатната CMS платформа Guppy. Сам започнах разработката на дизайн, в стил уеб портал и преведох част от интерфейса.

 

* * * Работа с база данни * * *

„Дар Слово” е своеобразна мрежа за споделяне и даряване на книги със собствена онлайн платформа и каталог за тях. В Център „Идея Вита” се намира една от библиотечните бази за споделяне и ние участвахме в инициативата като каталогизирахме наличните книги в Центъра и въведохме липсващите в онлайн платформата заглавия със снимки правени от нас.

4

 

* * * Градинарство * * *

Имах късмета да участвам в пълния цикъл на сезоните за градинарство, от пролет до късна есен. Всичко от правене на разсади, преместване на порасналите от тях в лехите, допълнително разсаждане на многогодишни растения, подрязване на дръвчета, плевене, поливане и бране – програмата беше пълна през цялата година, до началото на зимата. В края на есента, имаше и акция по зазимяване, където почистихме градината от увехналите растения, прекопахме лехите и минахме с моторната фреза, за да раздробим едрите буци пръст, като така се даваше възможност градината да е готова за следващата година.

5

6

7

8

 

* * * Организиране на кръжоци по готварство * * *

В тези уъркшопи, записалите се участници научаваха същите неща, които и аз научих в практиката си в кухнята на „Идея Вита”. Моята задача беше да помагам в организацията на курсовете, да документирам събитието със заснети от мен снимки и да бъда личен готварски асистент на водещите Диана и Адриана.

9

10

 

* * * Благотворителна акция за спортен клуб „Тетевен Волей” * * *

По случай Великденските празници, фондация „Идея Вита” организира дарителска кампания за събирането на средства в подкрепа на детска спортна школа„Тетевен Волей”, който е сред основните клубове в този малък град. Заминахме за Тетевен няколко дни преди събитието, за да разлепим плакати и лично да поканим хората от града. На самото събитие, ние участвахме с Боуен процедури, масажи Реджуванс и малък щанд с продукти от магазина ни в София, като дарените суми и оборота от щанда бяха предоставени на спортния клуб, за да подкрепим тяхната дейност и да ги насърчим да продължават да развиват спорта.

11

12

* * * Фестивал „Здравей, здраве” в Пловдив * * *

Това е ежегоден фестивал, където хората могат да се запознаят с най-различни алтернативни здравословни практики и да споделят за нови начини на живот. Пълно е с изложби, уъркшопи, щандове с продукти и конференции на всякакви теми, свързани със здравето. Фондация „Идея Вита” участва с щанд и лекция в зала „Кехлибар”. В свободното си време там, успях да се насладя на жива демонстрация на карате в стил Окинава, пробвах интересни здравословни ястия, участвах в семинар за строене на къщи тип „землянки” и се упражнявах в ръчното изкуство „оригами”.

13

14

* * * Акция по залесяване в с. Горско Косово и Плана* * *

Акцията през април беше организирана от екоселище „РАДОСТ”, където хора от цялата страна бяха дошли като доброволци да помогнат за засаждането на около 700 горски дръвчета в местността край селото. Организаторите осигуриха храна и подслон за всички и дори след края на акцията, имаше време да участваме в традиционно оране на нива, със специална порода кон и старовремски плуг.

15

16

През ноември участвах в акция за „спасяване” на череши- махлебки и засаждането им в местност на село близо до София. Бяхме над 50 човека.

17

* * * Строителство „направи си сам” * * *

Един много интересен проект, в който аз участвах, беше построяването на така наречения „кокоши трактор” – това е дървена конструкция с пирамидална форма, предназначена да помещава няколко кокошки. Функцията на това съоръжение е да ограничава движението на птиците, които имат задачата да изяждат плевелите и ненужните растения на дадено място, а в последствие „тракторът” се премества на следващото място, като по този начин се предпазват ценните растения в градината и по природен начин се унищожават плевелите и същевременно се наторява почвата от кокошките.

18

19

 

* * * Стоеж на градински покрив * * *

Понякога в страната се случва да има киселинни дъждове, които унищожават реколтата. За да се избегне това, Любомир от „Идея Вита” изготви план за построяването на метално покривно съоръжение с найлоново покритие, което да предпази доматите от евентуален киселинен дъжд. Моето участие беше много важно за завършването на този проект.

20

21

* * * Апикултура * * *

В градината на фондацията имаше два пчелни кошера – „Вита” и „Медея”, които осигуряваха доброто опрашване на растенията наоколо. Аз имам директна заслуга за импрегнирането на новозакупените допълнителни корпуси за кошерите. В тази връзка научих и много интересни факти относно пчеларството и също така имах честта да наблюдавам добива на мед от питите наесен.

22

* * * Интеркултурни събития * * *

Координаторът на проекта Делян /от фондация „Аколада”/ ме покани да участвам в няколко интересни събития- срещи през годината с доброволци от Франция, Германия и България. Две от срещите се проведоха в град Смолян, насред красивите Родопи. Имахме удоволствието да споделим любопитни факти за всяка една от културите и да се запознаем с изкуствата и традициите им.

23

24

25

26

* * * Акция в с. Ново Село (Стара Загора) * * *

Тази акция беше с цел почистването и подготвянето на голяма недовършена триетажна къща, за бъдещ защитен дом за деца, лишени от родителска грижа. Работата беше разнообразна: плевене и косене на дворната част, почистване от боклуци и ненужни вещи, отделяне на металните и стъклени отпадъци и предаването им за скрап и стъкло, поправка на оградата около имота и други.

27

28

29

* * * Пътешествие до Рила * * *

Всяка година, екипът на „Идея Вита” се присъединява към международното ежегодно събиране на Общество „Бяло Братство” в региона на седемте рилски езера. Там човек може да се срещне с хора от цял свят, от всеки континент. Участвах в практиката „Паневритмия”, която представляваше уникална симфония от танц, гимнастика, жива музика и много добро настроение. Аз бях предварително подготвен за това, като участвах в уроците по Паневритмия в „Идея Вита” – София.

30

* * * Специални лечебни рецепти * * *

Всеки сезон носи със себе си уникални дарове, които могат да се приготвят като лечебни отвари, напитки и сладка. Например сиропът от бъз – от цветчетата може лесно да се приготви лечебна напитка, като за целта се накисват във вода, сипва се кафява тръстикова захар и се добавят резенчета лимон. Отнема няколко дни да се извлече сокът и да е готово за консумация. Друга интересна рецепта е медът от цветовете на глухарчета, който се вари и е с много лечебни свойства. Приготвихме и различни сладка от познати плодове и аз получих всичките рецепти и добих уменията да ги прилагам и за себе си.

31

32

* * * Акции по подаряване на растения в саксии * * *

Обменът на разсади е позната практика между градинарите. Така се зароди и идеята да се подаряват пресадени и новопоникнали стайни растения, които бяха отгледани в център „Идея Вита”. Поради липсата на свободно място в центъра и нашето общо желание да зарадваме посетителите, започнахме да подаряваме пресадените растения в саксии, като така им намираме и нов дом, който да красят.

33

34

* * * Среща – дискусия * * *

По случай „Европейската седмица на младежта”, организирахме лекция и дискусия на отворени врати за посетители. Темата на дискусията беше да се споделят ценни практики за лечение на различни заболявания и да разпространим нашия положителен опит със здравословното хранене. Срещата продължи повече от час и приключи с почерпка от здравословна витаминна напитка, приготвена от Адриана за гостите.

35

* * * Събитието на доброволци в Бета Хаус * * *

На това място бяха събрани десетки организации от цяла България с цели – всеки да се представи с дейността си и да обяви успехите в нея, както и да се подготви „Наръчник на доброволеца”. Като бонус, бяха насърчени запознанствата между всички присъстващи, имаше презентации чрез мултимедиен проектор и професионално озвучаване, концерт, можеше и да се обявяват бъдещи събития за всяка от организациите, с цел набавяне на доброволци. Там присъствахме със собствен щанд на нашата фондация и успяхме да представим нашите разнообразни дейности пред доста хора, дори и на чужденци.

36

* * * „Дар Лимец” * * *

Хората, които стоят зад „Дар Слово”, са създали и тази инициатива. Целта е да се запознаят колкото се може повече хора с традиционната зърнена култура лимец, като здравословна, с ниско съдържание на глутен, алтернатива на пшеницата. Всеки желаещ да получи лимец за засяване или лющено зърно за житен режим, можеше да се запише и да му се даде на добра воля. Аз участвах в акцията по приготвяне на пакетите лющен лимец за дарение, а след това научих как да приготвям ароматни свещи от пчелен восък.

37

* * * Конференция за пермакултурата и социокрацията * * *

Това беше двудневна конференция с водещ Ракеш Руутсман Рак, проведена в център „Идея Вита”. Лекторът е британски гражданин с индийски корени, който е член на Европейското Партньорство по Пермакултура. В основите на семинара залегнаха важните начини на мислене и решаването на проблема за създаване на самоподдържаща се екосистема при отглеждането на растения. Много важно е такава система да подпомага хората без да оказва негативно влияние върху околната среда. В този ред на мисли, вторият ден от семинара беше свързан с темата за социалния живот, като бяха обсъдени варианти за демократично съжителстване без ограниченията на строга йерархия и разделянето на социални класове. Всичко това даде много теми за размисъл, за нужните промени в сегашното ни общество.

38

Comments are closed.